wtorek, 19 marca

Suplementy diety

Suplement diety – to produkt złożony z substancji odżywczych, traktowany jako uzupełnienie normalnej żywności. To skoncentrowane źródło niezbędnych dla zdrowia składników, witamin, minerałów, których może brakować w diecie. Suplementy występują w postaci tabletek, kapsułek, płynów lub proszków.

Celem zażywania suplementów diety (dluzszezycie.pl) nie jest leczenie chorób, suplementy diety nie są lekami, mogą z nich korzystać ludzie zdrowi. Stosowanie suplementów diety może przyczynić się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób. Suplementy diety produkuje się z koncentratów substancji obecnych w żywności.

Rola i podział suplementów diety

Rola suplementów diety to:

  • uzupełnienie w organizmie braków witamin, minerałów
  • dodanie sił witalnych
  • ochrona przed stresem i chorobami.

Ze względu na skład suplementy diety dzielimy na:

  • suplementy zawierające witaminy i minerały
  • suplementy zawierające składniki i ekstrakty roślinne
  • suplementy zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • suplementy zawierające błonnik pokarmowy.
Zobacz również   Herbata z mniszka i jej zalety

Wśród suplementów diety można wyodrębnić też grupy preparatów, które zawierają składniki oddziałujące na poszczególne organy i układy. Ze względu na mechanizm działania suplementy diety można podzielić na następujące kategorie:

  • suplementy wspomagające proces odchudzania
  • suplementy na urodę i witalność
  • suplementy wspomagające układ immunologiczny
  • suplementy wspomagające układ trawienny
  • suplementy wpływające na układ ruchu
  • suplementy opóźniające procesy starzenia
  • suplementy wpływające na układ krwionośny
  • suplementy wpływające na układ nerwowy
  • suplementy dla sportowców
  • suplementy zmniejszające ryzyko wystąpienia osteoporozy
  • suplementy wspomagające prawidłowy proces widzenia

Czy warto zażywać suplementy diety?

Organizm ludzki czerpie więcej korzyści z żywności niż z jej chemicznych odpowiedników. Kompozycja witamin, minerałów i innych związków chemicznych występujących w zdrowym jedzeniu jest o wiele bogatsza niż w suplementach diety. Niektóre substancje występujące w jedzeniu mogą przedłużać trwałość składników odżywczych lub potęgować ich działanie, np. zawarte w cytrusach flawonoidy przedłużają żywotność antyoksydantów (witaminy A, C, E) wymiatających z organizmu wolne rodniki.

Zobacz również   Oxymel – właściwości i zastosowanie ognistego cydru

Gdybyśmy jednak chcieli pokryć w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na substancje odżywcze pochodzące z pożywienia, nasza codzienna dieta musiałaby być idealna. Niestety, w większości jesteśmy zapracowani, zabiegani, nie mamy czasu, by prowadzić zdrowy tryb życia, regularnie i zdrowo się odżywiać.

W naszej diecie występuje zdecydowanie za dużo tłuszczów zwierzęcych, cukru, soli, za mało witamin, minerałów i innych składników odżywczych. W takiej sytuacji suplementy diety mogą stać się naszymi sojusznikami. Niektóre witaminy występują w żywności w niewielkich ilościach. Tak jest w przypadku witaminy K2, która jest bardzo cenną witaminą o dużym znaczeniu dla naszego zdrowia.

Witamina K2 w dużej ilości występuje w japońskiej potrawie natto. Witaminę K2 zawierają również sery, produkty fermentowane, witamina K2 produkowana jest również przez bakterie znajdujące się w jelitach. Ponieważ witamina K2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i krwionośnego, zapobiega kumulowaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych oraz przekierowuje wapń bezpośrednio do kości, warto przyjmować ją w suplementach diety.(można kupić na dluzszezycie.pl)

Zobacz również   Pielęgnacja zębów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.