kwi 15, 2016

Posted by in Artykuły sponsorowane | 0 Comments

O jarzynach inaczej, czyli warzywa w ciastach i tortach

O jarzynach inaczej, czyli warzywa w ciastach i tortach

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania codziennie powinieneś spożywać około 5 porcji warzyw i owoców. Są nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, lecz przede wszystkim zawierają cenny błonnik, potas, kwas foliowy, a także wartościowe witaminy, pozytywnie wpływające na Twoje samopoczucie i wygląd. Im więc będzie ich więcej w Twoim jadłospisie, tym lepiej. Jak tego dokonać? Przemycać je sobie również w słodkich wypiekach! Któż oprze się słodkiej muffince z cukinią, kawałkowi ciasta marchewkowego czy tortu z burakami? O tym świetnym sposobie na urozmaicanie nie tylko swojej, lecz również diety najmłodszych, opowiemy w najnowszym materiale.

Cukinia niejedno ma imię

Wspomniane już cukiniowe muffiny to niejedna osłona tego uniwersalnego warzywa. Choć zazwyczaj kojarzy nam się z daniami wytrawnymi, jest doskonałym uzupełnieniem słodkich ciast. Jest delikatna, soczysta i bardzo dobrze poddaje się obróbce (nie trzeba jej nawet obierać ze skórki, wystarczy zetrzeć na tarce). Jej łagodny smak doskonale komponuje się z konsystencją ciast. Co więcej sprawia, że wypieki są bardziej wilgotne (zmniejszając tym samym ilość potrzebnego tłuszczu), zapobiega też ich wysuszeniu. Świetnie smakuje w połączeniu z pestkami dyni lub ananasem.

Prawie jak owoc – marchewka

Chyba najbardziej popularne wśród słodkich wypieków warzywo, które pod postacią surową, gotowaną, miksowaną w blenderze lub startą na tarce, jest bardzo często głównym składnikiem wielu ciast i tortów np. w http://asprod.com.pl/cukiernia. Marchew, bogata w naturalne cukry (które zmniejszają ilość tego składnika w przepisie), beta karoten, prowitaminę witaminy A, błonnik, witaminy K i C oraz z grupy B, jest więc nie tylko smacznym dodatkiem, lecz przede wszystkim bardzo zdrowym. Nie wszyscy wiedzą, że w wielu krajach uważana jest nawet za owoc, np. w Portugalii, gdzie robi się z niej dżemy. Ponadto świetnie komponuje się z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, czy przyprawami piernikowymi, a także z orzechami – włoskimi, makadamia czy laskowymi.

Słodkie buraczki

Choć wydawać by Ci się mogło, że pasują jedynie do niedzielnego obiadu, buraki to kolejne warzywo cudownie komponujące się ze słodkimi wypiekami, szczególnie tymi z czekoladą. Jego barwa sprawia, że wszystkie ciasta i biszkopty z jego dodatkiem (lub soku buraczanego) zmieniają kolor na jasnoróżowy bądź intensywnie ciemnoczerwony. Nie wpływa to jednak na smak owych produktów, a jedynie na ich wilgotność i aksamitną konsystencję. Co ważne, warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera witaminy A, B i C, beta karoten, potas, magnez, kwas foliowy i błonnik. Świetnie komponują się z daktylami i skórką pomarańczową, a co najważniejsze, są zdrowym źródłem energii – naturalny cukier w nich zawarty wydziela się stopniowo (w przeciwieństwie np. do czekolady), przez co dostarcza energii na dużo dłużej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>