wtorek, 19 marca

Dieta wspomagająca leczenie cukrzycy

Cukrzycę leczy się za pomocą diety oraz odpowiednich leków. W menu diabetyków nie może zabraknąć białka i węglowodanów złożonych. Konieczne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie cukrzyka?

Zarówno w internecie, jak i w fachowej literaturze można znaleźć różne porady dla diabetyków dotyczące sposobu odżywiania. Nie ma jednak jednej, konkretnej diety dla każdego cukrzyka. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny zawsze korzystać z poradnictwa zindywidualizowanego. Takich porad udzielają wyspecjalizowani dietetycy medyczni. Specjalistę od żywienia należy odwiedzić od razu po rozpoznaniu choroby.

Ułożenie szczegółowego jadłospisu, wielkości porcji oraz częstotliwości posiłków musi być dopasowane do trybu życia cukrzyka. W diecie nie może zabraknąć:

  • węglowodanów złożonych – produkty te muszą mieć niski indeks glikemiczny. Wskazane jest jedzenie makaronów pełnoziarnistych, kaszy gryczanej, pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu,
  • błonnika – konieczne jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym, czyli kapusty, marchewki, nasion roślin strączkowych, sałaty, brokułów, buraków, porzeczek, jabłek, malin, pomarańczy itp. Najlepiej spożywać je w stanie surowym, ponieważ po obróbce termicznej zmienia się indeks glikemiczny (zwłaszcza buraków i marchewki). Do diety warto wprowadzić czosnek,
  • białka – dzięki diecie wysokobiałkowej można skutecznie zmniejszyć masę ciała, co pozwala wyrównać glikemię. Zalecane jest spożywanie chudego mięsa oraz ryb,
  • wapnia – kefiry, jogurty, białe sery powinny mieć obniżoną wartość tłuszczu,
  • kwasy omega-3 – w diecie cukrzyka powinny znaleźć się nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte m.in. w rybach i oliwie z oliwek.
Zobacz również   Kasza kuskus - czym jest, właściwości, jak jeść

Posiłki powinny być gotowane, duszone bez tłuszczu, gotowane na parze lub grillowane bez dodatku tłuszczu. 

Czego unikać w diecie cukrzyka?

W diecie cukrzyka należy unikać przede wszystkim cukrów prostych, które znajdują się w ciastach i innych słodyczach. Dopuszczalne jest zjedzenie raz na tydzień 2-3 kostek gorzkiej czekolady lub kawałka drożdżówki. Ponadto z menu należy wykluczyć izomery trans, które znajdują się w twardych margarynach i wyrobach cukierniczych. Ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, ponieważ ich nadmiar prowadzi do otyłości. Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny spożywać alkoholu, ponieważ zwiększa on ryzyko hiper- lub hipoglikemii. Dopuszczalne jest okazjonalne wypicie lampki czerwonego, wytrawnego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.